Citate de Alexandru Macedonski

Citate de Alexandru Macedonski

de Alexandru Macedonski

Nascut la 14 martie 1854 la Bucuresti ; decedat la 24 noiembrie 1920 la Bucuresti




*
Viata este o ciudata comedie care amestecata impreuna si dureri si bucurii, punand lacrimi langa zambet, punand zambet langa plans. (Alexandru Macedonski)

Doar murind devii stapanul lumii. (Alexandru Macedonski)

Mai mult decat minciuna, nimica nu rapune. (Alexandru Macedonski)

Poetul este un Rege si i se cuvine un Tron. (Alexandru Macedonski)

Ma feresc intotdeauna de talhar ca de ciumat. (Alexandru Macedonski)

Cantati! Nimic din ce e nobil, suav si dulce n-a murit. (Alexandru Macedonski)

Am sangerat, dar am tacut. Mi-au dat venin sa beau si l-am baut. (Alexandru Macedonski)

Amorul e in lume simtirea cea mai sfanta. (Alexandru Macedonski)

Poezia nu va fi decat muzica si imagine, aceste doua sorginti ale ideii. (Alexandru Macedonski)

O literatura trebuie sa inoveze daca vrea sa traiasca si sa fie puternica. (Alexandru Macedonski)

Intristarea mea este valul intunecos al marei, pe care o putere necunoscuta il impinge afara din adancimi nemasurate. (Alexandru Macedonski)

As vrea ca sa concentrez intr-un minut viata omenirei intregi si acel minut sa ti-l jertfesc tie, - atata de mult te iubesc! (Alexandru Macedonski)

Poezia isi are logica sa particulara, deosebita de logica prozei: logica poeziei e, daca ne putem exprima astfel, nelogica la modul sublim. (Alexandru Macedonski)

As vrea, nesimtitoare, sa-mi smulg inima din piept si s-o arunc cainilor ca s-o manance, pentru ca sa n-o mai simt ca bate la vederea ta, - atata de mult te iubesc! (Alexandru Macedonski)

As vrea ca lipit de corpul tau sa mi se deschida toate vinele pentru ca sangele meu sa patrunda in vinele tale si sa curga amestecat, impreuna cu sangele tau, - atat de mult te iubesc! (Alexandru Macedonski)

Viata este o ciudata comedie care amesteca impreuna si dureri si bucurii, punand lacrimi langa zambet, punand zambet langa plans. (Alexandru Macedonski)

Iar Parisul curgea sub ferestrele mele, si la acelasi ceas - dincolo de zari - sub cerul frumoaselor campii romanesti, curgea si un alt oras - curgeau Bucurestii - pe sub ferestrele celor care fac parte din sufletul meu... (Alexandru Macedonski)

Pe langa aceste tinere si suave talente a caror activitate literara a dat, in acesti din urma zece ani roade multiple, nu trebuie sa uitam nici pe Iacob Negruzzi poet si satiric eminent; nici pe Eminescu, ce, intre felurite poezii, a inavutit literatura cu "Epigonii", poezie ce va ramane. (Alexandru Macedonski)

Lacrimele mele nu sunt boabele de roua ce stralucesc pe florile intredeschise; nu sunt margaritarele ce atarna de genele lungi ale amantilor; nu sunt margele de opal scanteind in soare. Pentru mine nu sunt flori, nu e amanta, nu e bucurie; lacrimile mele sunt picaturile topite ale plumbului nenorocirei. (Alexandru Macedonski)

incolo, asa era peste tot odaia de primire, iar tot la fel se infatisa si cea din ulita Nemtilor-cu-coada, cu mica osebire ca in paretii ei se afla un ocol de firide, cu perdele de borangic cusute in matasuri si fluturi, prin crapatura caror se zareau ori ciubuce de iasomie cu mari imomele de chihlibar inflorate in peruzele, ori matanii de pret, calimari de argint de pus in brau, iatagane si cutite cu manerele numai pietre scumpe si chiar, in una din ele, batuta pe fundul peretelui, o minune de icoana lucrata in sidef si adusa de la Ierusalim de cine stie ce neam al boierului. (Alexandru Macedonski)

Vladica, cu o adevarata coroana pe cap, se da jos din careta si urca scara profilandu-se in soare, venerabil ca Dumnezeu, sub schinteierea aurariei si briliantelor. Dricul intra in curte, inhamat cu sase cai cu capetele impanate si mascate, cu trupurile imbracate in valtrapuri negre, gaitanate cu fir. Cioclii, care ii tineau de darlogi, isi duceau la subtioara slapele de maresali ai mortei si inaintau cu pasuri masurate. Mormairi alergau intre poarta si gradina, largindu-se peste curte si chiar peste o parte a mahalalei. Muzica militara sosea. Ea se randuia in stanga scarei. Convoiul se intocmea - nu se mai astepta decat cosciugul cu mortul. (Alexandru Macedonski)

Copiii se insirau, in vremea aceasta, si o luau spre clase. Unii erau plaviti, cu pielea obrazului ca floarea de zarzar, altii oachesi - tigani cu ochii de flacari. Parul unora semana cu matasea porumbului; al altora parea fuior de aur. Cei mai multi il aveau scurt si cret, negru ca abanosul sau castaniu cu scaparari de arama. O! ce giuvaere de pret sunt frumosii copii ai Olteniei, dar si cat de prematuri si de iuti. Multi incep sa aiba ochii batuti de pe la doisprezece ani. Sunt insa si cativa - cei caror li se zice "nerozi" - care se pastreaza, multa vreme, mititei si mai maricei, ingeri. (Alexandru Macedonski)

Inauntrul locuintei de care e vorba, fireste ca nu dai prin urmare decat de chilimuri si de scoarte, fie frumos asternute pe jos, fie tintuite in pereti ori intinse pe paturi... in "casa-cea-mare", cum i se zicea pe atunci salonului, tot paturi in forma de divanuri gaseai in orice salas boieresc sau negutatoresc te-ai fi dus si oricat de multa bogatie ar fi avut stapanii lui. Abia Voda izbutise, cu mari cheltuieli si nespuse greutati, sa care de la Viana vreo doua canapele cu scaunele lor imbracate in damasca de matase si asezate cu grija intr-un chervan captusit cu paie si avand un coviltir de panza groasa intinsa pe cercuri. De altminteri, mahalaua intreaga, trasnita de arsita soarelui, zacea tacuta si pustie in mijlocul imbacsirei prafului rascolit de roatele cate unei sacale ori de-ale cate unui car, caci - ce e drept - telegari inhamati la butci si radvane nu treceau pe acolo decat din joi in Pasti. (Alexandru Macedonski)








Citate de Alexandru Macedonski


Aceasta pagina a fost accesata de 3952 ori.